Diş çürüğü, parmak emme, dil itme, dudak emme ve erken diş kaybı gibi çocukların ağız sağlığını etkileyen bir takım sorunlar vardır . Süt dişleri sonunda kalıcı dişlerle değiştirilse de, süt dişlerini sağlıklı tutmak çocuğun genel sağlığı ve esenliği için önemlidir.

Biberon Diş Çürümesi

Biberon çürüğü (erken çocukluk çağı çürüğü, emzirme çürüğü ve biberon sendromu olarak da adlandırılır), bir bebeğin dişleri meyve suları, süt, mama , suyla seyreltilmiş meyve suyu gibi içeceklerden alınan şekerlerle sık temas ettiğinde meydana gelir. şekerli su veya herhangi bir tatlı içecek. Anne sütü ile beslenen bebekler ağızlarında yutulmamış sütle uykuya dalarlarsa, diş çürümesi riski de vardır. Ağızdaki bakteriler şekerleri besleyerek diş çürümesine neden olur .

Tedavi edilmediği takdirde çürük dişler ağrıya neden olabilir ve çiğnemeyi ve yemek yemeyi zorlaştırabilir. Ayrıca süt dişleri yetişkin dişler için “yerden tasarruf” görevi görür. Süt dişleri hasar görmüş veya tahrip olmuşsa, kalıcı dişleri doğru konumlarına yönlendirmeye yardımcı olamazlar, bu da muhtemelen daimi dişlerin çapraşık veya çarpık olmasına neden olur. Kötü çürümüş bebek dişleri , enfeksiyonun vücudun başka yerlerine yayılma olasılığı ile birlikte apseli dişe yol açabilir .

Biberon Diş Çürümesini Nasıl Önlerim?
Biberon diş çürümesini önlemek için bazı ipuçları şunlardır:

Gün içinde bebeğinizi sakinleştirmek veya rahatlatmak için şekerli içecekler veya sütle dolu biberon vermeyin; bunun yerine sade su veya emzik verin .
Bebeğinizin emziğini asla şekere , bala veya herhangi bir şekerli sıvıya batırmayın.
Bebeğinizi şekerli içeceklerle dolu bir biberonla yatırmayın (sulandırılmış meyve suyu veya süt yine de çürüme riskini artırır). Az miktarda sade su verin veya bunun yerine emzik kullanın. Fazla su bebeğe zararlıdır.
Bebeğiniz gece emziriyorsa, bebeğiniz uykuya daldığında memeyi bebeğinizin ağzından çıkardığınızdan emin olun .
Bebeğinizin yemeğine şeker eklemeyin.
Her beslenmeden sonra bebeğinizin dişlerini ve diş etlerini silmek için ıslak bir bez veya gazlı bez kullanın. Bu, dişler ve diş etleri üzerinde biriken bakteri oluşturan plak ve şekeri temizlemeye yardımcı olur.
Diş hekiminize bebeğinizin florür ihtiyaçlarını sorun . İçme suyunuz florürlü değilse, florür takviyeleri veya florür tedavileri gerekebilir.
Bebeğinize ilk doğum gününe kadar bir bardaktan içmeyi öğretin. “Sippy bardağa” geçmek dişlerin şekere maruz kalmasını azaltır, ancak bardaktan sürekli yudumlamak, sade suyla doldurulmadıkça yine de çürümeye neden olabilir.

Parmak emme

Bebeklerin başparmaklarını, parmaklarını, emziklerini veya oyuncaklarını emmesi normal ve sağlıklıdır. Nesne emme, çocuklara duygusal bir güvenlik ve rahatlık hissi verir. Ancak 5 yaşından sonra parmak emme devam ederse kalıcı dişler çıkmaya başladığında diş problemleri ortaya çıkabilir. Emmenin sıklığına, yoğunluğuna ve süresine bağlı olarak, dişler hizadan dışarı itilebilir, bu da onların çıkıntı yapmasına ve bir aşırı ısırma oluşturmasına neden olabilir . Çocuğunuz kelimelerin doğru telaffuzunda da zorluk çekebilir. Ayrıca üst ve alt çenelerin hizası bozulabilir ve ağız çatısı bozulabilir.

Çocuğunuzun Parmak Emmeyi Durdurmasına Yardımcı Olacak İpuçları
İlk olarak, parmak emmenin normal olduğunu ve kalıcı dişler çıkmaya başladığında alışkanlık devam etmedikçe endişe edilmemesi gerektiğini unutmayın.

Çocuklar, alışkanlık sona ermeden önce parmaklarını veya parmaklarını emmeyi bırakma kararını kendi başlarına vermelidir. Bu hedefe doğru yardımcı olmak için, ebeveynler ve aile üyeleri teşvik ve olumlu pekiştirme sunabilir. Parmak emme bir güvenlik mekanizması olduğundan, olumsuz pekiştirme (azarlama, dırdır etme veya cezalandırma gibi) genellikle etkisizdir; çocukları savunmaya iter ve alışkanlığa geri döndürürler. Bunun yerine, alışkanlıktan başarıyla kaçınarak zamanı övün veya ödüllendirin. Ödülü elde etmek için emmeden gereken süreyi kademeli olarak artırın. Çocuk ne kadar küçükse, ödüllerin o kadar sık ​​verilmesi gerekecektir. Durmak isteyen çocuklar için, hatırlatma olarak parmağınızı veya baş parmağınızı yara bandı ile kapatın. Çocuğunuz uykuya daldıktan sonra başparmağınızı veya parmağınızı ağzından çekin.

Daha büyük çocukların alışkanlığı kırmalarına yardımcı olmak için, çocuğunuzun bunu neden yaptığını belirlemeye çalışmalısınız: Çocuğunuzun nelerle karşı karşıya olduğunu öğrenin ve durumu düzeltmeye çalışın. Sorun ortadan kalktığında, çocuğunuz emmeyi bırakmayı daha kolay bulur. Bu işe yaramazsa, emmeyi önlemek için çocuğunuzun ağzına takabileceği diş aletleri vardır. Bu apareyler üst dişlere yapıştırılır, ağız çatısına oturur ve parmak emmeyi daha zor ve daha az zevkli hale getirir.

Dil itme

Dil itme, dilin üst kısmını dudaklara doğru iterek ağzın yutulması için mühürlenmesi alışkanlığıdır.

Tıpkı başparmak emme gibi, dil itme de ön dişlere baskı uygular, onları hizadan dışarı iter, bu da onların çıkıntı yapmasına, bir aşırı ısırma yaratmasına ve muhtemelen doğru konuşma gelişimini engellemesine neden olur .

Dil itme belirtileri fark ederseniz, bir konuşma patoloğuna danışın. Bu kişi, çocuğunuzun çiğneme kaslarının gücünü artırmasına ve yeni bir yutma düzeni geliştirmesine yardımcı olacak bir tedavi planı geliştirebilir.

Dudak emme

Dudak emme, alt dudağı üst ön dişlerin altında tekrar tekrar tutmayı içerir. Alt dudağın emmesi tek başına veya başparmak emme ile birlikte olabilir. Bu uygulama, aşırı ısırma ve parmak emme ve dil itme ile aynı tür problemlerle sonuçlanır. Alışkanlığı durdurmak, parmak emmeyi durdurmakla aynı adımları içerir.

Erken Diş Kaybı

Bir çocuğun süt dişlerinin erken kaybı tipik olarak diş çürümesi, yaralanma veya çene boşluğunun olmamasından kaynaklanır.

Kalıcı dişler gelmeden dişler kaybedilirse, yakındaki dişler devrilebilir veya kayabilir. Daimi diş kendi boşluğuna çıkmaya çalıştığında yeterli yer kalmayabilir. Yeni diş eğik çıkabilir. Çarpık veya yanlış hizalanmış dişler, uygun çiğnemeyi engellemekten temporomandibular eklem sorunlarına neden olmaya kadar bir dizi soruna neden olabilir .

Çocuğunuz bir dişini erken kaybederse, diş hekiminiz bir yer tutucu önerebilir. Yer tutucu, eksik dişin bıraktığı boşluğu açık tutan plastik veya metal bir cihazdır. Kalıcı dişler çıkmaya başladığında diş hekiminiz onu çıkaracaktır.

By farude