Baş ağrısı veya sefalji, okul öncesi ve ilkokul çocuklarında sık görülen bir durumdur. Bu fenomen, sadece somatik değil, aynı zamanda psikolojik nitelikteki sorunların gelişimini de gösterebilir. Bir çocuğun sürekli olarak baş ağrısı varsa, ebeveynlerin asıl görevi soruna zamanında cevap vermektir.

BAŞ AĞRISI NEDENLERİ

Gelişimin doğasına bağlı olarak, sefalji birincil ve ikincil olarak ayrılır. Çocukluktaki birincil sefalji, doğası gereği işlevseldir ve genellikle herhangi bir somatik hastalıkla ilişkili değildir. Fonksiyonel ağrının nedenleri şunlardır:

Duygusal aşırı gerilim.
küme ağrısı.
Migren.
Oksijen açlığı.
Vücudun dehidrasyonu.
Zihinsel bozukluklar.
Farklı yaşlardaki çocuklarda sekonder sefalji, aşağıdaki nedenlerden dolayı olabilir:

Travmatik beyin hasarı.
Merkezi sinir sisteminin yapılarına bulaşıcı hasar.
Vücudu toksik ve kimyasal maddelerle zehirlemek.
Beynin damarlarında hasar.
Beyindeki neoplazmalar.
Beyin zarlarının inflamatuar lezyonu.
Düzensiz bir günlük rutin ve aşırı aktivite gibi faktörler de (özellikle sabahları) sefaljiye neden olabilir.

Çocuklarda gastrit
Çocuklarda gastrit belirtileri. Hastalıkların teşhisi: Çocuklar için mide ultrasonu ve “Rostochek” tıp merkezinde bir dizi laboratuvar testi.

Karakter ve yerelleştirme
10 yaş ve üstü çocuklar, ebeveynlere ağrının lokalizasyonunu ve doğasını bağımsız olarak tanımlayabilir. Okul öncesi çocuklar genellikle şikayetlerini tarif edemezler, bu nedenle ebeveynler çocuğun davranışlarını gözlemlemelidir. Rahatsızlığı aşırı ağlama, izolasyon veya depresyondan tanıyabilirsiniz. Sefalji ile çocuklar emekli olmaya veya geri dönmeye çalışırlar. Daha büyük çocuklar ağrıyan, bıçaklayan, patlayan, bastıran veya zonklayan ağrıdan şikayet edebilirler. Lokalizasyonunun yeri zamansal (tek taraflı veya iki taraflı), oksipital, ön veya parietal bölge olabilir.

Çocukluk çağında migreni kokulara, fotofobiye, mide bulantısına ve kusmaya belirgin bir tepki, temporal ve oküler bölgede tek taraflı nabız gibi spesifik belirtilerle tanımak mümkündür.

nasıl yardım edilir
Çocuklar baş ağrısından şikayet ettiklerinde veya tüm görünümü ile halsizlik gösterdiğinde, onlara huzur ve sükunet sağlanmalıdır. Nane ve melisa çayı sinir sistemini sakinleştirmeye yardımcı olacaktır. Bir doktora danışmadan, talimatlara göre Nurofen veya Ibuprofen kullanabilirsiniz. Tedavi için geleneksel yöntemlerin kullanılması önerilmez.

Ağrı aralıklı olarak ortaya çıkarsa, bu tür çocukların baş ağrısının nedenlerini belirlemek için bir çocuk nöroloğuna , çocuk doktoruna ve gerekirse diğer yüksek derecede uzmanlaşmış uzmanlara danışmaları önerilir. Sefaljiyi önlemek için çocukların okulda veya anaokulunda fazla çalıştırılmaması, havalandırılan odalarda uyuması, beslenmelerinin sağlıklı ve çeşitli olması önemlidir. Ayrıca aile için olumlu bir psikolojik ortam oluşturmaya özen göstermelisiniz.

By farude