Basitçe dorsalji, sırtta şiddetli ağrıdır. Sırt anlamına gelen “dorsal” ve ağrı anlamına gelen “algia” olmak üzere iki kelimeden kök alır. Bununla birlikte, dorsalji basit sırt ağrısından daha fazlasıdır. Spesifik terimlerle konuşursak, dorsaljiye dahil olan ağrı omurgadan gelir. Buna göre, ağrıdan sorumlu olan omurga bölümü, belirli bir dorsalji tipine neden olur.

Toplamda, bilinen altı dorsalji türü vardır. Bunlar burada listelenmiştir:

1- Servikal dorsalji
Bazen servikal dorsalji, tıbbi olarak servikalji olarak da adlandırılır. Bu tipte servikal omurga tutulur. Hissettiğiniz ağrı boyun bölgesindedir ve bir tür yaralanma veya başka bir şekilde servikal omurganın dejenerasyonunun bir sonucu olarak ortaya çıkar.

2- Servikotorasik dorsalji
Terimden de anlaşılacağı gibi, bu tip dorsalji, omurganın servikal ve torasik bölgelerini içerir. Servikal omurga, boyun bölgesinde bulunan vertebral kolonun en üst kısmıdır. Torasik omurga ise vertebral kolonun ikinci kısmıdır. Servikal omurga ile lomber omurga arasında bulunur. Bu nedenle, servikotorasik dorsaljideki ağrı bu bölümlerin her ikisinden de gelir.

3- Torasik dorsalji
Servikotorasik dorsalji ile karşılaştırıldığında, bu tip sırt ağrısı sadece torasik vertebral segmentlerden gelir. Tipik olarak, bu tip dorsalji nadir görülen bir durumdur.

4- Torakolomber dorsalji
Torakolomber dorsalji hem torasik hem de lomber omurgayı içerir. Genellikle, bu tip hem üst hem de alt sırt ağrısını içerir.

5- Lomber dorsalji
Lomber omurga, torasik omurganın bittiği yerde bulunur ve sakral omurganın başladığı yere kadar devam eder. Sırtın bu kısmı günlük hareketlerimizde en çok kullanılan bölge olduğundan, bu hastalığa sahip hastalarda lomber dorsalji daha sık görülür.

6- Lumbosakral dorsalji
Bu tip, hem lomber hem de sakral omurgadan kaynaklanan sırt ağrısını içerir.

Dorsalji Belirtileri
Altı tip arasında değişen bu hastalığın semptomları genellikle hastalar arasında yaygındır. Sırtınızda veya sadece boynunuzda keskin veya acı verici bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrı aynı zamanda yanma hissi de taşır. Merdiven çıkmak, sandalyeden veya yataktan kalkmak gibi pozisyonunuzu değiştirmekte zorlanabilirsiniz. Buna ek olarak, eğilirken ağrı veya zorluk da olacaktır.

Genel olarak, duruş değişikliği dorsaljili hastalar için ağrılıdır. Omurilik disklerinin şişmesi nedeniyle sinirlerin tehlikeye girdiği bazı durumlarda, semptomlar genellikle üst ve alt ekstremitelerde uyuşmayı da içerir. Bazen bir batma hissi de yaşanır. Bu sorunların her ikisi de hastanın günlük aktivitelerini kolaylıkla gerçekleştirmesini zorlaştırır.

Dorsalji Tedavisi
Ameliyatsız Tedaviler

Ameliyat olmadığında, dorsalji tedavisi, fizik tedavi ile birlikte ağrı kesici ilaçlara dayanır. İlaçlar arasında NSAID’ler (steroidal olmayan antienflamatuar ilaçlar) ve kas gevşeticiler bulunur. İkincisi, genellikle yoğun sırt ağrısının bir sonucu olarak ortaya çıkan kas spazmlarını frenlemek için kullanılır.

Sinirlerdeki ağrıyı tedavi etmek için ağrı kesici ilaçlar arasında Neurontin ve Lyrica bulunur. Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, uygun ilaçları Shifa4U’da çevrimiçi olarak bulabilirsiniz.

Cerrahi Tedaviler
Bunlar, ilaçlar veya diğer tedaviler işe yaramıyorsa daha az konservatif tedavilerdir. Bunlara mikrodiskektomi, dorsalji tedavisi için elektrik stimülasyonu, yapay disk replasmanı, spinal füzyon ve vertebroplasti dahildir.

dorsalji icd
dorsalji ilaçları
dorsalji ingilizcesi
dorsalji kodu
dorsalji kronik midir
dorsalji lumbago
dorsalji diğer lumbosakral bölge
dorsalji m54
dorsalji miyalji
m54 dorsalji nedir
m54 dorsalji ne demek
m54 dorsalji raporu
m54 dorsalji neden olur
m54 dorsalji
dorsalji neden olur
dorsalji ne hastalığı
dorsalji nedeni
dorsalji pdf
dorsalji rapor
dorsalji reçetesi
raporda dorsalji ne demek
m54 dorsalji raporu nedir
dorsalji sebepleri
servikal dorsalji
dorsalji diğer servikal bölge
dorsalji şikayetleri
dorsalji tanimlanmamiş
dorsalji tanı
torasik dorsalji
tıpta dorsalji nedir
m54 dorsalji tedavisi
dorsalji icd 10
m5 4 dorsalji

By farude