Modern yaşamın ritminin hızlanması, günlük sorunlar, kişilerarası ilişkiler, mesleki faaliyetin içeriği ve aşırı bilgi yükü nedeniyle bir kişi üzerindeki fiziksel, zihinsel, duygusal yükte önemli bir artışa yol açmıştır . Çoğu zaman, bir kişinin duygusal stres durumunda olması, artan endişe, endişe, kendinden şüphe duyma hissi yaşaması gerekir, yani. sözde STRES yaşıyor.
Bu tür durumlara genellikle sadece zihinsel dengesizlik değil, aynı zamanda insan vücudundaki fizyolojik mekanizmaların işleyişinde bir dizi olumsuz değişiklik eşlik eder. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya nüfusunun yaklaşık %40’ı tıp uzmanlarının yardımına ihtiyaç duyuyor.
STRES NEDİR, NEDENLERİ VE FAKTÖRLERİ NELERDİR?
GÖRÜNÜŞÜ
” Stres ” terimi (İngilizce stresinden tercüme edilmiştir) “basınç, baskı, gerilim” anlamına gelir.
Rus Dilinin Büyük Açıklayıcı Sözlüğüne göre, ” Stres , çeşitli olumsuz faktörlere (soğuk, açlık, fiziksel ve zihinsel travma vb.)
Özünde stres , insan vücudunun aşırı zorlamaya, olumsuz ve olumlu duygulara verdiği bir tepkidir. Stres sırasında insan vücudu adrenalin hormonunu üretir ve bu da bir çıkış yolu aramanıza neden olur. Herkesin küçük miktarlarda strese ihtiyacı vardır, bu sizi düşündürür, sorundan bir çıkış yolu arar ve bu durumda olumlu bir anlamı vardır. Ancak öte yandan, çok fazla stres varsa, vücut zayıflar, güç kaybeder, problem çözme yeteneğini kaybeder ve ciddi hastalıklara neden olabilir.
Stres ikiye ayrılabilir:
Olumlu ve olumsuz – duygusal renklenme derecesine göre.
Kısa vadeli ve uzun vadeli (veya akut ve kronik) – süreye göre.
Fizyolojik ve psikolojik – ikincisi, oluşum nedeni nedeniyle bilgisel ve duygusal olarak ayrılır.
Stres kaynakları şunlar olabilir:
Dış – yeni bir ikamet yerine taşınma, iş değiştirme, sevilen birinin ölümü, boşanma, para sorunları ile ilgili günlük sıkıntılar, belirli bir tarihe kadar yükümlülüklerin yerine getirilmesi, anlaşmazlıklar, aile ilişkileri, uykusuzluk.
015İç – yaşam değerlerinin ve inançlarının revizyonu, kişisel benlik saygısında değişiklik vb.
Strese neden olan nedenler ve faktörler (psikologlar onlara stresör derler) çeşitli ve sayısızdır:
yaşam değişiklikleri (tatiller, yeni iş, evlilik, boşanma vb.);
herhangi bir güçlü duygu;
tükenmişlik;
fiziksel yaralanma, ameliyat, hastalık;
gürültü, ses;
sıcaklıktaki ani değişiklikler vb.
Her türlü değişiklik, hatta olumlu olanlar bile bizi yeni koşullara uyum sağlamaya zorlar. Ancak, yaşamlarımızda meydana gelen tüm deneyimler ve şok durumları ile, vücudun herhangi bir strese tepkisi temelde aynıdır – amacı aşırı bir durumla başa çıkmak olan vücutta yüzyıllar önce geliştirilen biyokimyasal süreçler başlatılır.
Zamanla, stresörlerin etkisi toplanır ve biriktirilir. Bu dönemde hayatımızda ne kadar çok olursa, stres seviyemiz o kadar yüksek olacaktır.
Stres etkeninin devam eden veya tekrarlanan etkisi ile vücudun koruyucu tepkisi, üç farklı aşamadan geçer.
İlk aşamada – bir alarm reaksiyonu (doğasından bağımsız olarak tahrişe yanıt olarak), tüm vücut sistemleri etkinleştirilir.
İkinci aşamada – direnç aşaması (direnç, stabilite), vücut stres etkeninin devam eden etkisine uyum sağlamaya başlar.
Üçüncü aşama – tükenme aşaması, bir stres etkenine uzun süre maruz kalındığında ortaya çıkar. Uyum için gerekli enerji tükenir, vücudun genel direnci keskin bir şekilde düşer. Bu dönemde yardım sağlanmazsa, tükenme aşaması ciddi hastalıklara ve hatta ölüme neden olabilir.
STRES BELİRTİLERİ VE BUNUN OLASI SONUÇLARI
016Semptomlar birkaç dakika içinde kademeli olarak artabilir veya aniden ortaya çıkabilir. Genellikle uzun sürmeyen kaygı, kaygı, panik atakları Anksiyete genellikle yavaş yavaş gelişir. Semptomlar ayrıca kas gerginliği, yorgunluk, sinirlilik, sabırsızlık, uykusuzluk veya uyku bozuklukları, konsantrasyon güçlüğü, ruh hali değişimleri veya tersine aşırı uyarılma, öfke, hafıza bozukluğu, artan yorgunluk vb.
Stres, birçok hastalığın ortaya çıkması ve alevlenmesi için ana risk faktörüdür: kardiyovasküler (miyokard enfarktüsü, anjina pektoris, hipertansiyon), gastrointestinal sistem (gastrit, mide ve duodenumun peptik ülseri), azalmış bağışıklık.
Sadece güçlü, akut değil, aynı zamanda küçük ama uzun süreli stresli etkiler olumsuz reaksiyonlara yol açar. Bu nedenle uzun süreli psikolojik stres, depresyon da hastalıklara yol açabilir.
Stresin ilaçlarla tedavisi sadece reçete ile belirtilir . Hastanın durumuna bağlı olarak, doktor sakinleştiriciler (sinir gerginliğini ve heyecanını azaltan ve ayrıca korku duygularını azaltan ilaçlar) veya sakinleştiriciler (duygusal stresi hafifletmeye yardımcı olan ilaçlar) reçete edebilir.
STRESLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI VE İLKELERİ
Her birimizin kalıtsal ve diğer faktörler tarafından belirlenen kendi stres düzeyi ve strese karşı tutum ve tepki düzeyi vardır.
Farklı insanlar strese farklı şekillerde tepki verir: bazıları inanılmaz miktarda yiyecek emmeye başlar, diğerleri iştahlarını tamamen kaybeder; Bazıları gece uykuya dalmakta zorlanırken, diğerleri gündüzleri bile uyuşukluk yaşar.
Stresle başa çıkmanın temel ilkeleri şunları içerir:
017Stresli bir durumdan dikkatin dağılması – eğer olanlar bir kişi üzerinde güçlü bir izlenim bırakıyorsa ve bundan sonra düşünmeye devam ederse, o zaman bunu yaparak stresli bir durumda “sıkışıp kalır” ve nasıl çözüleceğini düşünmez, ancak meydana gelen olaylar hakkında sürekli endişelenir . Stresli bir durumdan uzaklaşmak için, hoş duyumlar ve deneyimlerle ilgili başka bir şey düşünmeniz gerekir (dinlenme, hoş bir olay, kişisel başarılar)
Strese neden olan olayın öznel önemini azaltmak – olanlara karşı tutumunuzu şu ilkeye göre yeniden gözden geçirin: “Yapılmayan şey daha iyidir …”.
Aktif davranış – strese neden olan kabaran duygu ve duyguları kendi içinde tutmamak, ancak düşünülemez bile olsa bazı işler yaparak biriken enerjiyi atmak (örneğin, bir pencereyi veya zemini diş fırçasıyla yıkamak, temiz bulaşıkları silmek vb.) ; yanı sıra spor yapmak, futbol oynamak, voleybol oynamak vb.
Rahatlama yeteneği – stres, genel gerginliğe ve beyin dalgalarının frekansında bir artışa neden olur. Gevşeme, aksine, frekanslarını azaltır, bu da merkezi sinir sisteminin uyarılma seviyesinde bir azalmaya yol açar.
Olumlu düşünme – olumlu bir düşünme biçimi ve bununla ilişkili nezaket, sevgi, neşe gibi olumlu duygular – sağlık ve esenliği sağlamak için ana kişisel araçtır.
Stresi azaltmanın ve zihinsel sağlığı geliştirmenin diğer yolları şunlardır:
Her durumda iyimser kalmalısınız.
Hayatta, işte, hayatta makul bir organizasyon için çaba gösterin .
018Kendi yeteneklerinizin sınırlarını belirleyerek, kendinize hayır demeyi, özellikle başkalarının sorunları olmak üzere çok fazla sorunun çözümünü üstlenmemeyi öğrenin .
Hayattan zevk almayı öğrenin .
Maksimalist olmayın .
Geçmişinize dalmayın ve daha da fazlası, bir kez yapmadığınız veya yanlış yaptığınız için pişman olmayın.
Doğru beslenmeyi, uykuyu ve dinlenmeyi gözlemleyin .
Alkolü kötüye kullanmayın, kötü alışkanlıklardan kaçının.
Sağlıklı , aktif bir yaşam tarzı sürdürün , günlük fiziksel egzersizler yapın ve baş, boyun, omuzlar, ayaklar için kendi kendine masaj yapın.
Gerekirse , yaşam hızını yavaşlatın ve bazı yaşam pozisyonlarını gözden geçirin.
Unutma! Stresli durumları yaşamdan tamamen ortadan kaldırmak imkansızdır, ancak sayılarını en aza indirecek, sonuçlarını en aza indirecek ve böylece uzun yıllar sağlığınızı koruyacak şekilde yaşayabilir ve çalışabilirsiniz.
bireysel stres nedenleri
bireysel stres nedir
stres nedir cesitleri
stres nedir cok kisa
stresli cilt nedir
cerrahi stres nedir
stres nedir tıp
çok stres ne yapar
c/s nedir tıp
stres nedir çeşitleri nelerdir
stres çarkı nedir
stres çatlağı nedir
stres çayı nedir
stres çarpıntı nedir
stres nedir çok kısaca
iç stres nedir
stres çeşitleri
stres nedir dergipark
stres düzeyi nedir
stres depresyon nedır
diatez stres nedir
strese duyarlılık nedir
optimal stres düzeyi nedir
zihinsel stres düzeyi nedir
stres yönetimi dersi nedir
stres ne demektir
stres nedir neden olur
stres nedir ekşi
stres nedir eödev
stres nedir eodev
stres egzaması nedir
stres eko nedir
stres ekokardiyografi nedir
stres eşiği nedir
stres eritropoez nedir
stres nedir fizyoloji
stres fizyolojisi nedir
stres fraktürü nedir
stres fizyopatolojisi nedir
stres faktörü nedir
stres fpu nedir
stres fibrilleri nedir
mekanik stres nedir fitness
fiziksel stres nedir
fiziksel stresörler nedir
fiziksel stres belirtileri
f/s nedir tıp
stres nedir google akademik
stres göbeği nedir
stres grafisi nedir
stres gerilim nedir
stres kırığı nedir nasıl geçer
gelişimsel stres nedir
jeopatik stres nedir
genel stres nedir
g-strıng nedir
g-strings nedir
geçmeyen stres
stres nedir nasıl oluşur
stres nedir uzun
stres nedir pdf
psikolojik stres nedir
stres hormonu nedir
stres hapı nedir kullanıcı yorumları
stres hastalığı nedir
stres hiperglisemisi nedir
stres hapı nedir
stres hastalıkları nedir
stres nedir maddeler halinde
stres bozuklugu hastalığı nedir
stres nedir vikipedi
h/s nedir tıp
i stres nedir
stres nedir isg
stres nedir ingilizcede
stres inkontinans nedir
stres ilacı nedir
stres ingilizce nedir
stres nedir kısaca tanım
stres nedir kisaca bilgi
stres nedir kısaca eodev
stres nedir kısaca anlamı
stres nedir kisa bilgi
stres kırığı nedir
stres kavramı nedir
kronik stres ne demek
kronik stres nedir
kronik stres nedenleri
stres lökogram nedir
stres lifleri nedir
aşırı stres ne yapar