Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistiklerine göre, Çocuklarda gıda alerjileriokul öncesi çocukların %17’sinde gıda alerjileri görülmektedir. Çocuğun diyeti aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilecek maddeler içeriyorsa, zamanla alerji semptomları sistemik hale gelebilir. Alerjiden kaçınmanın tek yolu, belirli gıdaların çocuk menüsünden tamamen çıkarılmasıdır.

Alerjen ürünler
Lokal ve sistemik aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilen gıda bileşenleri geleneksel olarak bitkisel ve hayvansal kaynaklı ürünler olarak ikiye ayrılır. Çocuğunuzun ne yiyebileceğini bilmek, ebeveynlerin çocuklarının vücudunu gıda intoleransının şiddetli belirtilerinden korumasına yardımcı olacaktır.

bitki alerjenleri
Bazı bitkisel gıdaların diyetinde bulunması, ürtiker, hazımsızlık ve diğer aşırı duyarlılık semptomları gibi alerjik deri döküntülerine neden olabilir. Bitki alerjenleri şunları içerir:

1.Her türlü mantar (maya dahil).
2.Çikolata, kahve, kakao tozu.
3.Patlıcan, domates, Brüksel lahanası, beyaz lahana ve karnabahar pancarı.
4.Zerdeçal tozu, hindistan cevizi, defne yaprağı, kakule.
5.Her türlü fasulye, kuşkonmaz, mercimek, soya fasulyesi.
6.Fındık (özellikle fıstık).
7.Dereotu ve maydanoz, yaban havucu, rezene, pırasa.
8.Taze ve kuru erik (kuru erik), kırmızı meyveler, ayva, kırmızı elmalar.
9.Susam, siyah ve yenibahar biber, karanfil, mercanköşk.
10.Çocuğun vücudu için daha az tehlikeli olan, bu tür ürünlerde bulunan hayvansal kökenli alerjenlerdir:

11.Her türlü deniz ürünleri.
12.Güvercin, kaz ve ördek eti, kara orman tavuğu, keklik, sülün ve beç tavuğu eti.
13.Sığır eti, dana eti.
14.Turna balığı, mersin balığı ve somon havyarı halibut, ringa balığı, yayın balığı, hake, morina, kerevit.
15.Sert peynir, tereyağı, süt, süt kreması.
16.Tavuk ve bıldırcın yumurtası sarısı.

Çocuğunuza dişlerini doğru fırçalamayı öğretmek
Bir çocuğu diş fırçalamaya nasıl dahil edebilirim? Hangi yaştan itibaren? Diş macunu nasıl seçilir?

Listedeki tüm bileşenler, yüksek, orta ve düşük aktiviteye sahip alerjenlere ayrılmıştır. Yüksek alerjik aktivite, tam yağlı süt ve krema, balık ve deniz ürünleri, yumurta sarısı, fındık, sebze, meyve ve kırmızı ve portakal, üzüm, ananas bileşenleri içerir. Orta aktiviteye sahip orta derecede aktif alerjenler kategorisi mısır, sarı ve yeşil dolmalık biber, pirinç, kayısı, şeftali ve patatesi içerir. Hipoalerjenik gıdaların listesi kabak ve kabak, domuz eti, kuzu eti, tavuk eti, karpuz küspesi, muz, çilek, yeşil meyve ve sebzeleri içerir.

Bireysel bir tehlikeli ürün listesi derlemek için çocuk bir laboratuvar kan testinden (alergopanel) geçer. Elde edilen sonuçlara dayanarak, potansiyel olarak tehlikeli bileşenlerin tamamen hariç tutulduğu bireysel bir çocuk menüsü derlenir.

Bir alergopanel göndermeden önce ve bir laboratuvar testinin sonuçlarını aldıktan sonra, bir pediatrik alerji uzmanı ile konsültasyon gereklidir . Çocuğun aşırı duyarlılık belirtileri boşanmışsa, diyet önerileri ile birlikte doktor antihistamin tedavisi seçecektir.

By farude