Yanan bir boğaz, bir enfeksiyonun yaygın bir belirtisi veya altta yatan bir tıbbi durum olabilir. Kendi başına ortaya çıkabilir veya başka semptomlar eşlik edebilir. Çoğu zaman, boğaz yanması evde tedavi edilebilir, ancak bazen zamanında tıbbi müdahale gerektirir. Bu makalede, boğaz yanmasının farklı nedenleri ve tıbbi tedavi için doğru zaman hakkında bilgi edinin. Bunlarla birlikte, boğazınızı yatıştırmak için size birkaç ev çaresi sunuyoruz

Boğaz Yakmak Nedir ?

Yanma hissi, boğazın arkasındaki iltihaplanmadan kaynaklanır. Vücudunuz bir yaralanmaya veya yabancı bir maddeye tepki verdiğinde, kan dolaşımını artırır ve boğazınızın arkasında şişlik ve ağrıya neden olur. Boğaz yanması insanların her yıl doktora gitmelerinin en yaygın nedenlerinden biridir ( 1 ). Boğazınızdaki yanma hissine başka semptomlar da eşlik edebilir. Bunların ne olduğunu öğrenmek için bir sonraki bölüme geçelim.

Boğaz Yanmasına Eşlik Eden Belirtiler !!

Aşağıdaki belirtiler ( 1 )

Kırmızılık
Şişme
Ateş
baş ağrısı
Boğaz ağrısı
yutma güçlüğü
Mide bulantısı ve kusma
Şişmiş lenf düğümleri
Tükenmişlik
Ses kısıklığı
Boğaz yanıklarınızla birlikte yukarıdaki semptomların tümü, altta yatan bir tıbbi durumun göstergesi olabilir. Bir sonraki bölümde ne olduklarını görelim.

Boğazda Yanmanın Başlıca Nedenleri !!

Aşağıdaki tıbbi durumlardan herhangi biri nedeniyle boğazınızda yanma hissi gelişebilir:

Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GERD)
Mide ekşimesi, göğüste ve boğazda yanma hissi olarak tanımlanır. Yemek borusu zayıf veya fazla gevşediğinde, mide asidinin içine geri akmasına izin vererek boğazınızda yanma hissi yaratır ( 2 ). Aşağıdakiler, mide ekşimesine eşlik eden GÖRH semptomlarının bir listesidir.

Ağızda ekşi/asitli tat
Boğazında yumak
Öksürme
hırıltı
Mide bulantısı ve kusma
Göğüs ağrısı

Bulaşıcı Mononükleoz
Öpüşme hastalığı” olarak da bilinen mono, boğazın arkasında farenjit veya iltihaplanma ile karakterize bulaşıcı bir hastalıktır. Epstein-Barr virüsünün (EBV) neden olduğu mono, oral temas veya içecek ve mutfak eşyalarının paylaşılması yoluyla bulaşabilir. Genellikle gençlerde görülen farenjite aşağıdaki gibi başka semptomlar da eşlik eder ( 3 ):

Büyümüş lenf düğümleri
Tükenmişlik
Ateş
Boğaz ağrısı
İştah azalması
Baş ağrısı

Burun Sonrası Damlama
Vücudunuz patojenler veya tahriş edici maddeler gibi yabancı maddelerle temas ettiğinde, boğazınızda mukus birikmesiyle birlikte farenks iltihabı ile sonuçlanır. Bu mukus birikimi boğazınızın arkasından aşağıya doğru damlamaya başlar ve bu da post-nazal akıntı adı verilen ağrı veya yanma hissine neden olur. Burun akıntısı ile ilişkili diğer semptomlardan bazıları şunlardır ( 4 )

4.Bademcik iltihabı
Bademcik iltihabı, bakteriyel veya viral bir enfeksiyonun sonucu olarak bademciklerin iltihaplanmasıdır. Bademcikler, boğazınızın arkasında, solunan patojenlere karşı savunma bariyeri görevi gören doku yığınlarıdır. Tonsillit aşağıdaki gibi semptomlara sahiptir ( 5 ):

Boğaz ağrısı
Ateş
Şişmiş lenf düğümleri
Bademcik eksüdası – bademcikler tarafından salgılanan sıvı
Disfaji – yutma güçlüğü
5.Yanan Ağız Sendromu
Ağzınızda ve boğazınızda yanma hissi ile karakterize edilen yanan ağız sendromu, gıdaya veya enfeksiyona karşı alerjik reaksiyonun bir sonucu olabilir. Aşağıdaki gibi semptomlar eşlik eder ( 6 ):

Ağzında ağrı
Kuru ağız
Ağzınızda ekşi veya acı tat
6.Özofagus Kanseri

Nadir durumlarda, boğaz iltihabı yemek borusu kanserinin bir işareti olabilir ( 7 ). Dünya çapında en yaygın 8. kanser olarak kabul edilen özofagus kanseri ile ilişkili semptomlar şunlardır ( 8 ):

yutma güçlüğü
Göğüs ağrısı
Ses kısıklığı
ağrılı yutma
7.Özofajit

Özofajit, enfeksiyon, yaralanma veya radyasyonun neden olduğu yemek borusu iltihabıdır. Özofajitin birkaç yaygın semptomu şunları içerir ( 9 ):

Göğüste ağrılı yanma hissi
yutma güçlüğü
kronik öksürük
Göğüs ağrısı

Yanma hissi sizi rahatsız etmeye devam ederse, bir sonraki bölümde size biraz rahatlama sağlamak için aşağıdaki ev ilaçlarını deneyebilirsiniz.

Boğazdaki Yanma Hissini Tedavi Etmek İçin En İyi Ev İlaçları
Birkaç ev ilacı, boğazınızdaki ağrı veya yanma hissini yatıştırmak için uzun bir yol kat edebilir.

Mümkün olduğunca çok dinlenin.
Boğazınızdaki kuruluk ve ağrıyı azaltmak için bol su için.
Bal, limon veya zencefil çayı gibi ılık sıvılar için.
Sıcak tavuk çorbası iç.
Ağzınızdaki ve boğazınızdaki yanma hissini azaltmaya yardımcı olmak için buz parçaları emdirin.
Ağrıyı azaltmak için ılık tuzlu su ile gargara yapın ( 10 ).
Boğaz ağrınızı rahatlatmak için pastiller ve şekerler emdirin ( 11 ).
İbuprofen veya Advil gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları alın.
Ev ilaçları ile bile boğaz yanıkları bir süre devam edebilir. Bu durumda doktorunuza başvurmanız en doğrusu olacaktır.

Doktor Ne Zaman Görülür ?
Ev ilaçları size yardımcı olmazsa ve boğazınızdaki yanma 10 günden fazla devam ederse, doktorunuza danışın. Ayrıca, boğaz yanmasına aşağıdaki belirtiler eşlik ediyorsa, tıbbi yardıma ihtiyacınız vardır:

Ateş
Göğüs ağrısı
nefes almada zorluk
yutma güçlüğü
Aşırı yorgunluk
Boğazında irin
Ses kısıklığı
Doktorunuz boğaz ağrınızın arkasındaki nedeni teşhis ettiğinde size çok çeşitli tedavi seçenekleri sunacaktır. Ne olduklarını görelim.

Diğer Tedavi Seçenekleri
Durumunuzun ciddiyetine ve nedenine bağlı olarak aşağıdaki ilaçlar uygulanabilir.Boğaz yanmanızın nedeni mono veya özofajit ise, asiklovir veya asiklovir gibi antivirallerle tedavi etmek en iyi seçenektir.
Bademcik iltihabı söz konusu olduğunda, semptomların şiddetini azaltmak için penisilin veya başka bir antibiyotik verilir. İlaç tedavisinin tamamlanması, yeniden enfeksiyon riskinin önlenmesinde esastır.
GÖRH tedavisi için doktorlar antasitler veya histamin reseptör blokerleri reçete eder. Bunlar boğazınızdaki yanma hissini ve midedeki asit miktarını azaltmak için reçete edilir.
Önlemek tedavi etmekten daha iyi olduğu için, bir sonraki bölümde alabileceğimiz farklı önleyici tedbirlere göz atalım.

Boğazda Yanma Nasıl Önlenir
Boğazda yanma riskini önlemek veya azaltmak için aşağıdaki ipuçlarını deneyebilirsiniz: Enfeksiyonu önlemek için ellerinizi düzenli olarak yıkayın.
Tetikleyiciler veya alerjenlerle temastan kaçının.
Çevre kirliliğini önlemek için ağzınızı ve burnunuzu bir maske ile kapatın.
Boğazınızı nemli tutmak için her gün ılık su için.
Mutfak eşyaları ve kişisel eşyaları enfekte kişiyle paylaşmayın.
Enfeksiyon geliştirme riskini azaltmak için bağışıklık sisteminizi güçlendiren yiyecekler yiyin.
Sigarayı sınırlayın veya kaçının. Boğazınızdaki yanma hissini kötüleştirebilecek asitli yiyecek ve içeceklerden kaçının.

By farude