Gıda Zehirlenmesi Nedir Nasıl Anlaşılır !!

Byfarude

May 29, 2022 #ağır gıda zehirlenmesi belirtileri, #annenin gıda zehirlenmesi emzirme, #annenin gıda zehirlenmesi forum, #aşırı gıda zehirlenmesi belirtileri, #balık gıda zehirlenmesi belirtileri, #bebek gıda zehirlenmesi belirtileri, #bebeklerde gıda zehirlenmesi kadınlar kulübü, #bebeklerde gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır, #bebeklerde gıda zehirlenmesi tedavisi nasıl olur, #gebelikte gıda zehirlenmesi kadınlar kulübü, #gıda zehirlenmesi adli vaka mı, #gıda zehirlenmesi ağız kuruluğu, #gıda zehirlenmesi alerji, #gıda zehirlenmesi anne sütüne geçer mi, #gıda zehirlenmesi anneden bebeğe geçer mi, #gıda zehirlenmesi ateş, #gıda zehirlenmesi ayran, #gıda zehirlenmesi belirtileri, #gıda zehirlenmesi belirtileri ateş, #gıda zehirlenmesi belirtileri balık, #gıda zehirlenmesi belirtileri bebeklerde, #gıda zehirlenmesi belirtileri ne iyi gelir, #gıda zehirlenmesi belirtileri ne zaman başlar, #gıda zehirlenmesi belirtileri tansiyon, #gıda zehirlenmesi belirtisi, #gıda zehirlenmesi belirtisi ne zaman başlar, #gıda zehirlenmesi bulaşıcı mı, #gıda zehirlenmesi danışma hattı, #gıda zehirlenmesi ekşi, #gıda zehirlenmesi kaç saat sonra ortaya çıkar, #gıda zehirlenmesi kan tahlilinde çıkar mı, #gıda zehirlenmesi kanda çıkar mı, #gıda zehirlenmesi kulak çınlaması, #gıda zehirlenmesi ne iyi gelir, #gıda zehirlenmesi numarası, #gıda zehirlenmesi tedavisi, #gıda zehirlenmesinde ne yapılır, #gıda zehirlenmesine en çok yol açan unsur, #gıda zehirlenmesine ne iyi gelir, #hamilelikte gıda zehirlenmesi, #nasıl gıda zehirlenmesi olurum

Gıda zehirlenmesi, kirlenmiş gıdaları yemenin neden olduğu bir hastalıktır. Genellikle ciddi değildir ve çoğu insan tedavi olmaksızın birkaç gün içinde iyileşir.Çoğu gıda zehirlenmesi vakasında, gıdaya salmonella veya Escherichia coli (E. coli) gibi bakteriler veya norovirüs gibi bir virüs bulaşır.

Belirtileri Nelerdir !!

Gıda zehirlenmesinin semptomları genellikle kontamine gıdaları yedikten bir ila iki gün sonra başlar, ancak birkaç saat ile birkaç hafta arasında herhangi bir noktada başlayabilir.

Ana belirtiler şunlardır:

1- hasta hissetmek (mide bulantısı)
2- kusma
3- kan veya mukus içerebilen ishal
4- mide krampları ve karın ağrısı
5- enerji eksikliği ve zayıflık
6- iştah kaybı
7- yüksek sıcaklık (ateş)
8- ağrıyan kaslar
9- titreme
10- Çoğu durumda, bu belirtiler birkaç gün içinde geçer ve tamamen iyileşirsiniz.

Gıda Zehirlenmesi Durumunda Neler Yapabiliriz !!

Gıda zehirlenmesi olan çoğu insan evde iyileşir ve herhangi bir özel tedaviye ihtiyaç duymaz, ancak tavsiye için doktorunuza başvurmanız gereken bazı durumlar vardır (aşağıya bakın).

Kendinizi daha iyi hissedene kadar, su kaybını önlemek için dinlenmeli ve sıvı içmelisiniz . Sadece yudumlayabilecek olsanız bile bol su içmeye çalışın.

Canınız istediğinde yiyin, ancak önce küçük, hafif yemekleri deneyin ve kendinizi daha iyi hissetmeye başlayana kadar tost, kraker, muz ve pirinç gibi hafif yiyeceklere sadık kalın.

Eczanelerden temin edilebilen oral rehidrasyon solüsyonları (ORS), yaşlılar ve başka bir sağlık sorunu olanlar gibi daha hassas kişiler için önerilir.

Gıda zehirlenmesinin tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinin

Doktorunuza ne zaman görünmelisiniz ?

Aşağıdaki durumlarda Doktorunuzla iletişime geçmelisiniz:

belirtileriniz şiddetliyse – örneğin, tekrar tekrar kustuğunuz için herhangi bir sıvıyı azaltamıyorsanız semptomlarınız birkaç gün sonra düzelmeye başlamazsa Kafa karışıklığı, hızlı kalp atışı, çökük gözler ve çok az idrar yapma veya hiç idrar yapmama gibi şiddetli dehidratasyon belirtileriniz varsa Hamile misin
60 yaşın üzerindesin bebeğiniz veya küçük çocuğunuz gıda zehirlenmesinden şüphelendi

inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD), kalp kapak hastalığı, diyabet veya böbrek hastalığı gibi uzun süreli altta yatan bir durumunuz varsa Zayıf bir bağışıklık sisteminiz var – örneğin ilaç, kanser tedavisi veya HIV nedeniyle Bu durumlarda, doktorunuz analiz için bir dışkı örneği gönderebilir ve antibiyotik reçete edebilir veya daha yakından bakılmanız için sizi hastaneye sevk edebilir.

Gıdalar Nasıl Kirlenip Zehirlenir !

Gıda, üretim, işleme veya pişirme sırasında herhangi bir aşamada kontamine olabilir. Örneğin, aşağıdakiler tarafından kontamine olabilir:

1- yiyecekleri iyice pişirmemek (özellikle et)
2- 5C’nin altında soğutulması gereken yiyecekleri doğru şekilde saklamamak
3- pişmiş yiyecekleri sıcak sıcaklıklarda çok uzun süre bırakmak
4- önceden pişirilmiş yiyecekleri yeterince ısıtmamak
5- hasta olan veya yiyeceğe dokunan elleri kirli olan biri
6- “Son kullanma” tarihini geçen yiyecekleri yemek
7- bakterilerin kontamine gıdalar arasında yayılması (çapraz bulaşma)
8- Uygun şekilde kullanılmadığı, saklanmadığı veya pişirilmediği takdirde kontaminasyona özellikle duyarlı olan gıdalar şunları içerir:

. çiğ et ve kümes hayvanları
. çiğ yumurta
. çiğ kabuklu deniz ürünleri
. pastörize edilmemiş süt
. Pişmiş dilimlenmiş etler, pate, yumuşak peynirler ve önceden paketlenmiş sandviçler gibi “yemeye hazır” yiyecekler

By farude